Новости

Седма генерација матураната обновљене Богословије у Призрену

Седма генерација матураната обновљене Богословије у Призрену

У периоду од 1. до 9. јуна 2022. године одржан је Стручни богословски испит (Богословски испит зрелости), које представља круну и завршетак петогодишњег богословског образовања у богословијама Српске Православне Цркве.

Ове године су Богословском испиту зрелости приступила десеторица ученика, а изасланик Светог Архијерејског Синода био је јереј др Зоран Деврња, ванредни професор на Православном Богословском факултету Универзитета у Београду. Ученици су са завидним успехом положили све матурске испите.

Након испита, 9. јуна, служена је Света Литургија у древном саборном храму Богородице Милостиве - Љевишке. Литургијом је началствовао Епископ рашко-призренски и в.д. ректора богословије Г. Теодосије, уз саслужење јереја др Зорана Деврње и професора богословије у свештеном чину. Као што је традиција у овој богословији, свако полугодиште почиње и завршава се служењем Божанствене Литургије, а завршетак петогодишњег школовања био је разлог више за благодарење Господу.

После Литургије, подељена су сведочанства свим матурантима, које је уручио овогодишњи изасланик Светог Архијерејског Синода. Поред тога, свршени богослови су добили на дар капитално дело ”Задужбине Косова и Метохије”. Речи поуке и честитке упутили су јереј др Зоран Деврња и епископ Теодосије, пожелевши им обиље успеха у даљем богословском образовању.

Уследио је свечани матурски ручак на коме се присутнима, а у име свих својих другова, обратио свршени богослов Александар Срејић. Он је захвалио свим професорима на љубави, пажњи и труду који су уложили у њих током претходних пет година.