Новости

Бесплатно школовање за све ученике Призренске Богословије

Бесплатно школовање за све ученике Призренске Богословије

Од ове године у Призренској Богословији стекли су се услови да сви ученици, захваљујући помоћи добротвора, имају бесплатно школовање.

У обновљеној Богословији Св. Кирила и Методија у Призрену ускоро треба да започне нова школска година. Тридесетак ђака ове школе уједно су и најбројнији српски становници царског града у време школске године и њихов долазак представља велику радост за преостале Призренце и целу Епархију рашко-призренску.

У ове дане када цела наша Црква, заједно са државом Србијом, улажу велике напоре да се очува наш народ на Косову и Метохији, са великом благодарношћу Богу можемо да кажемо да  је од ове године, захваљујући прилозима наших доброчинитеља, Епархија рашко-призренска, обезбедила, путем стипендија, да сви нови ученици Призренске богословије, укључујући и оне који су већ уписани, имају бесплатно школовање, уџбенике и интернат (укључујући и упис школе за нове ученике). На тај начин Епархија рашко-призренска ће, захваљујући помоћи добрих људи, моћи да подмири све трошкове школовања ученика. Тако ћемо највише изаћи у сусрет родитељима, који су своју децу послали у Призрен, да би учили богословију.

Искрено се надамо да ће ово бити додатни мотив за многе родитеље да своју децу, која желе да започну богословску школу, пошаљу управо у Призренску богословију, чиме ће дати и велики допринос нашој Цркви и Епархији са њеним верним народом, пошто је Призренска богословија један од најважнијих стубова црквеног и народног живота на Косову и Метохији.

Иначе Призренска богословија (www.bogoslovijaprizren.org) основана је 1871. године и дала је велики број црквених делатника, архијереја, свештеника, монаха и професора, који су обележили историју Српске Православне Цркве у последњих 150 година њеног постојања. Након потпуне обнове свих школских објеката 2016. године, Призренска богословија једна је од најбоље опремљених школа код нас, са најсавременијим условима за интернатски живот и учење богословаца.

Ректор Богословије Св. Кирила и Методија у Призрену
Епископ рашко-призренски
ТЕОДОСИЈЕ