Јубилеј Богословије

Зборник радова „Призренска Богословија: живот, мисија, допринос”

Зборник радова „Призренска Богословија: живот, мисија, допринос”

Објављен је Зборник радова „ПРИЗРЕНСКА БОГОСЛОВИЈА: ЖИВОТ, МИСИЈА, ДОПРИНОС (150 година од оснивања 1871–2021, 10 година од обнове рада у Призрену 2011–2021)”

Поводом великог јубилеја – 150 година од оснивања Призренске богословије и 10 година од обнове рада у Призрену, у саиздаваштву Епархије рашко-призренске, Призренске богословије и Косовскометохијског одбора Матице српске објављен је Зборник радова „ПРИЗРЕНСКА БОГОСЛОВИЈА: ЖИВОТ, МИСИЈА, ДОПРИНОС (150 година од оснивања 1871–2021 и 10 година од обнове рада у Призрену 2011–2021)”.

Матица српска: Обележен је јубилеј Призренске богословије – 150 година од оснивања

Матица српска: Обележен је јубилеј Призренске богословије – 150 година од оснивања

Косовскометохијски одбор Матице српске организовао је прославу Јубилеја Призренске богословије – 150 година од оснивања, у Свечаној сали Матице српске, у понедељак, 15. новембра 2021, у 19 часова.

На почетку програма „Химну Призренске богословијеˮ извели су: Душан Ковачевић, Марко Стриковић, Михајло Јовановић и Никола Радосављевић, некадашњи ученици Призренске богословије а данас студенти Богословског факултета у Београду. Након тога др Исидора Поповић рецитовала је песму Алексе Шантића „Призрене, стариˮ.

Политика: Сто педесет година од оснивања Призренскe богословијe

Политика: Сто педесет година од оснивања Призренскe богословијe

Издање у оптицају од 10. марта, садржи марку номиналне вредности 27 динара, коверат првог дана (ФДЦ) и жиг, а штампано је у тиражу од 25.000 примерака.

Оснивање и почетак рада Српске православне богословије у Призрену (1871) најважнији је догађај у српској духовној, просветној и културној историји Старе Србије.

РТС: Богословија у Призрену обележава век и по постојања

РТС: Богословија у Призрену обележава век и по постојања

Једна од најстаријих православних школа на Балкану, Богословија „Светих Кирила и Методија“ у Призрену, бележи 150 година од оснивања. Кроз време делила је судбину народа и од доласка Мисије Уједињених нација до 2011. била је измештена у Ниш. Данас обновљену Богословију која је у мартовским немирима била запаљена похађају ученици из Централне Србије, са простора Косова и Метохије и из Македоније.

Химна Сими Игуманову Призренцу

Оснивачу и заштитнику Призренске богословије - певају богослови из Призрена.

После више од једног века, богослови из Призрена отргли су од заборава Химну Сими Игуманову, коју је компоновао Божидар Јоксимовић 1904. године, и опет је отпевали у част свог Светог оснивача и заштитника, поводом јубилеја 150 година постојања Призренске богословије и 10 година обнове рада у царском Призрену.

YouTube веза