Новости

Почетак другог полугодишта и имендан епископа Теодосија

Почетак другог полугодишта и имендан епископа Теодосија

На дан Светог Теодосија Великог, оснивача општежића, у параклису при богословији Св. Кирила и Методија у Призрену, служена је Божанствена Литургија поводом почетка другог полугодишта школске 2021/2022. године.

Истовремено, овог дивног међу светима Епископ рашко-призренски и в.д. ректора богословије Г. Теодосије прославља као небеског покровитеља и имендан. Тим поводом је уочи празника служено бденије, након кога је епископ Теодосије одслужио помен новопрестављеном епископу шабачком Лаврентију, великом пријатељу и добротвору Цркве Божије на Косову и Метохији.

На Литургији су саслуживали архимандрит Михаило, игуман манастира Светих Архангела код Призрена и професори богословије у свештеном чину. Након завршетка богослужења, у име свих присутних имендан епископу Теодосију честитао је архимандрит Михаило. Током дана уприличен је свечани ручак на коме се присутнима обратио архимандрит Сава, игуман манастира Високи Дечани. Честитајући празник и имендан, истакао је да, као што је Преподобни Теодосије Велики био оснивач општежића, тако је и епископ Теодосије увек пред собом имао за задатак да ствара заједнице, пре свега литургијске заједнице, и да живот широм епархије организује по узору на добри и блиски обитељски живот. Поред тога, пожелео је свим професорима и ученицима благословен почетак другог полугодишта.

Радост овога дана и сабрања употпунила је песма ученика богословије.