Јубилеј Богословије

Матица српска: Обележен је јубилеј Призренске богословије – 150 година од оснивања

Матица српска: Обележен је јубилеј Призренске богословије – 150 година од оснивања

Косовскометохијски одбор Матице српске организовао је прославу Јубилеја Призренске богословије – 150 година од оснивања, у Свечаној сали Матице српске, у понедељак, 15. новембра 2021, у 19 часова.

На почетку програма „Химну Призренске богословијеˮ извели су: Душан Ковачевић, Марко Стриковић, Михајло Јовановић и Никола Радосављевић, некадашњи ученици Призренске богословије а данас студенти Богословског факултета у Београду. Након тога др Исидора Поповић рецитовала је песму Алексе Шантића „Призрене, стариˮ.

Скуп је поздравио и о Богословији, Призрену и Косову и Метохији говорио председник Матице српске проф др. Драган Станић. О различитим периодима 150-огодишњег постојања и трајања Богословије говорили су др Александра Новаков, и то о османском периоду, и протојереј Дејан Крстић, професор Призренске богословије у Нишу, о периоду након пресељења Богословије у Ниш 1999. године.

Трећи најављени говорник јеромонах Исидор Јагодић, заступник ректора Призренске богословије, није био у могућности да присуствује догађају. Др Павле Кондић, директор Архива Митрополије црногорско-приморске уручио је табло матураната Призренске богословије, који је као дар Призренској богословији завештао почивши митрополит Амфилохије Радовић. Др Исидора Поповић је, потом, казивала стихове Љубомира Симовића „Ходочашће Светоме Савиˮ. За крај програма музички састав „Београдски синдикатˮ отпевао је песму „Догодине у Призренуˮ.

У склопу програма посетиоци су имали прилику да погледају и ретоспективну изложбу „Јесен у Призрену, 2015–2021“ која је постављена у фоајеу Матице српске. Наиме, манастир Светих архангела код Призрена већ седам година окупља сликаре на Колонији „Јесен у Призрену“, коју организује Дом културе „Грачаницаˮ. Ликовна колонија у Призрену креативно је стваралачки одговор на разарање које се догодило 17. марта 2004. године. Суштина окупљања у Призрену је дубоко лични подстицај уметницима, ангажованост у сведочењу савременог тренутка и подршка угроженом културном благу овог града и простора Косова и Метохије. Догађају су присуствовали свештеници Епархије бачке, расељени Призренци из Београда, Бањалуке, Ниша, као и новосадска публика.

Свечаност је снимљена и може се погледати овде. Програм је подржан од стране Градске управе за културу Града Новог Сада.

Извор: Матица српска