Књиге

Преподобни Јаков Евијски

Преподобни Јаков Евијски

Стилијан Г. Пападопулос

Свети Синод Васељенске Патријаршије, под председавањем Васељенског Патријарха г. Вартоломеја, 27. новембра 2017. године унео је у диптих Светих игумана манастира Светог Давида на Евији, архимандрита Јакова Цаликиса. Старац Јаков Цаликис је рођен 1920. године у Малој Азији, у месту Ливиси које се налази наспрам острва Родоса.

Цео живот је провео подвизавајући се у манастиру Преподобног Давида Евијског, а још за живота сматран је за светог Божијег угодника. Сама његова сахрана била је сведочанство његове светости коју је одмах препознао верни народ. Такође, током свих протеклих година безброј чуда која су се десила како на гробу Преподобног, тако и свуда у свету где се јављао, били су један од разлога да Свети Синод Васељенске Патријаршије прихвати предлог Светог Синода Јеладске Цркве и надлежног митрополита Халкиде Хризостома и уведе у ред Светих преподобног Старца Јакова Цаликиса.

Књига представља агиолошко дело о животу новопросијалог светитеља, преподобног Јакова Евијског. Дело је испуњено чудесним догађајима из живота преподобног Јакова од младалачких дана па све до његове блажене кончине.